Czym jest glutation?

Czym jest glutation?

Glutation to substancja, która jest obecna praktycznie w każdej komórce zarówno człowieka, jak i zwierzęcia oraz rośliny. Jej największa ilość w naszym organizmie znajduje się w najważniejszych narządach, do których należą nerki, śledziona, wątroba, trzustka oraz soczewka oka. Odpowiedzialny jest on za liczne procesy, dzięki którym jesteśmy na co dzień w stanie normalnie i bez problemów funkcjonować. Glutation odpowiada w głównej mierze za wszelkie działania detoksacyjne, jako naturalny przeciwutleniacz, za obronę przed wolnymi rodnikami, jak i stymulant wpływający na poprawne działanie układu immunologicznego.

Z czego składa się ta substancja

Wytwarzany w naturalnych warunkach, przez każdą komórkę, glutation jest tripeptydem, czyli białkiem, zbudowanym z trzech aminokwasów, na które składa się kwas glutaminowy, cysteina oraz glicyna. Aby mógł on powstać, należy dostarczyć do komórek tak zwane prekursory, czyli odpowiednie składniki.

Co ma niekorzystny wpływ na jego produkcję

Na glutation oraz na inne substancje produkowane w naszym organizmie, jak i różne narządy, z pewnością ma wpływ nasza dieta. Im bardziej jest ona pełnowartościowa i bogata w różnorodne produkty, tym lepiej. Warto ograniczyć spożywanie przetworzonej żywności, która wzbogacana jest często o konserwanty, czy też nienaturalną chemię. W razie niedoborów warto jest zdecydować się chociażby na suplementację. Glutation, jak i między innymi selen, mangan, koenzym Q10, chrom, czy też witaminy, takie jak B complex, C, D3, B12, K2 MK7, dostępny jest w tabletkach, które z pewnością pomogą zadbać o jego odpowiedni poziom w organizmie.